fbpx

Иновация за хората – Историята зад платформата PravenKonsultant

Нашата история започва с един човек и една идея.

След години опит в адвокатско дружество, Любен Димитров забелязва един основен проблем в нашата професия – затруднения достъп до адвокатски услуги. Голяма част от клиентите споделят, че са изправени пред редица неудобства при организиране на среща с адвокат:

  • запазване на час, който може да е след седмици
  • често отлагане на уговорената среща
  • отсъствие от работa
  • време пекарано в пътуване за срещата
  • липса на специалист в населеното място на клиента
  • трайно пребиваване на клиента в чужбина

Тези затруднения често водят до сериозни последици – отлагане на решенията във времето и пропускане на важни срокове. Не са редки случаите, в които отлагането на проблема води до невъзможност той да бъде разрешен в бъдеще.

Какво беше правилното решение според Любен?

На пръв поглед просто – да пренесе традиционната адвокатска кантора в дигиталното пространство, за да даде всеобщ достъп до бърза юридическа помощ, независимо от мястото, в което човек се намира. С тази цел е създадена и първата онлайн услуга на кантората ни – обща правна консултация.

Глобализацията, навлизането на нови технологии и появата на множество средства и канали за дистанционна комуникация в световен мащаб дават необходимата възможност за реазлизация на идеята. Все повече хора общуват, работят и пазаруват онлайн. Засилва се и ролята на интернет при търсенето на информация в различни сфери.

Казано по друг начин, предоставянето на онлайн правни услуги към 2015г. звучи като лесно и перфектно решение на всички проблеми. Около тази идея бързо се сформира екип от млади и талантливи специалисти в областта на правото и информационните технологии. Но се оказва, че пренасянето на правната дейност в дигиталното пространство не е нито бързо, нито лесно.

Какви бяха трудностите?

Първото препятствие, пред което се изправихме беше наложеното в обществото консервативно мнение, че адвокатските услуги се предоставят само по традиционния начин – на място в кантората на адвоката.

И нещо по-лошо – съществуваше (и все още съществува) всеобща липса на доверие към адвокатската професия, която допълнително затруднява вземането на решение от страна на клиентите да използват тези услуги изцяло дистанционно.

Друг основен проблем се оказа развитието на пазара. През 2015 г. пазаруването и ползването на услуги онлайн все още не бе масова практика в обществото. Това доведе до съмнения, че един онлайн адвокат може да предложи същата висококачествена юридическа помощ, както традиционните кантори.

Най-голямото предизвикателство пред нас се оказа създаването на доверие, че дистанционната юридическа помощ може да бъде еквивалентна или дори по-ефективна, отколкото традиционната. Това ни коства много усилия, свързани със създаването на достатъчно качествено и систематизирано съдържание, популяризиране на услугите, усложнен процес на първоначална комуникация с клиентите. Нуждаехме се от постоянно усъвършенстване на процесите.

Но не се отказахме. В нито един момент не спряхме да работим усърдно, за да преодолеем всички трудности и да реализираме мечтата си – да предоставяме достъпна, удобна, гъвкава и качествена юридическа помощ на нашите клиенти.

Навлизането в дигиталното пространство бе едва първата крачка

През следващите години се посветихме на осъвършенстване и разширяване на онлайн услугите ни. По идея на Любен разработихме специални пакети за проверка на имот преди покупка. Те са ориентирани изцяло към защита на купувачите. Адвокат Димитров специализира в областта на недвижимите имоти и в практиката си бе установил, че обичайно при сделките с имоти в целия процес няма нито една страна, която да се грижи за интересите на купувача. Оказа се, че иновативният подход, който поставя човека в центъра на услугата, има смисъл. Проверката на имот преди покупка и към настоящия момент няма аналог на пазара и е сред нашите най-успешните проекти.

Дистанционните правни консултации и пакетните услуги за проверка на имот бяха само началото. Към днешна дата обхватът на онлайн услугите ни се разпростира върху всяка адвокатска дейност (с изключение на процесуалното представителство, но силно вярваме, че скоро и съдебната система ще се пренесе и в дигитална среда).

Постоянно подобряваме своята интернет страница на база обратната връзка, която получаваме от стотиците си клиенти. Колкото и да е трудно, никога не спираме да работим в посока улесняване достъпа до услугите ни за онези, които ни се доверяват. Вече можете да достигнете до нас през множество канали – Имейл, Skype, WhatsApp, Viber.  На практика общуваме с клиентите си по всеки избран от тях начин за дистанционна комуникация.

Казано накратко – изминахме много дълъг път от момента, в който на Любен му хрумна идеята да дигитализира консервативната адвокатска професия. Резултатът е платформата Praven Konsultant, която дава възможност за изцяло дистанционна комуникация при предоставянето на всички видове адвокатски услуги. Това ни позволява да подадем ръка на множество клиенти, намиращи се във всички точки света.

Направихме го с усърдна работа, неотклонна вяра в чисто човешката мисия да помагаме и въпреки трудностите.

Направихме го, защото нашата история е посветена на хората.

Свържете се с нас

error: Съдържанието е защитено!