fbpx
Семейно право

Документи за пътуване на дете в чужбина

9 септември 2019
адв. Антонова

Документи за пътуване на дете

Какви действия е необходимо да предприемете при пътуване на дете в чужбина?

Съгласно чл. 127а от Семейният кодекс въпросите, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, се решават по общо съгласие на родителите.

Следователно, необходимо условие, за да може детето да пътува в чужбина, е постигането на съгласие между родителите. Съгласието обхваща пътуването, дестинацията и продължителността.

Освен общото съгласие на родителите, законът изисква при пътуване детето да бъде придружавано от пълнолетно лице.  Предвидени са три различни възможности затова:

• детето да бъде придружавано от двамата родители;
• детето да бъде придружавано от един от родителите;
• детето да бъде придружавано от трето лице.

За да премине безпроблемно детето Ви граничните проверки, е необходим различен набор от документи. Те се представят пред граничните власти.

Ако сте организирали семейна ваканция в чужбина и двамата родители ще пътувате заедно с детето, ще бъде необходимо на първо място да се снабдите с паспорт за детето си. След като получите паспорта на детето, при преминаване през граничните пунктове следва да представите Вашите документи за самоличност, паспорта на детето и удостоверението му раждане.

Кога Ви е нужна нотариално заверена декларация за пътуване на дете в чужбина?

Ако желаете детето Ви да пътува в чужбина придружавано само от един от Вас, освен посочените по-горе документи, родителят, който няма да пътува с детето, след нотариално да завери специална декларация. Целта на тази е декларация да гарантира пред граничните власти, че детето напуска страната по общо съгласие на родителите, въпреки, че се придружава само от един от тях.

Какви документи за пътуване са необходими, когато детето е без родителите си?

Ако се налага детето Ви да пътува в чужбина без да бъде придружавано от някого то Вас, например за училищна екскурзия или на почивка с баба и дядо, специалната декларация следва да бъде нотариално заверена и от двамата родители. Така се гарантира пред граничните власти, че детето напуска страната със съгласието на родителите.  Удостоверява се тяхната воля и знание.

В заключение е важно да се знае, че при регламентирането на правилата за пътуване на дете в чужбина, законодателят се води от интереса на детето. Основната цел е гарантиране на сигурността му. Това се постига  чрез нотариално заверена декларация на общото съгласие на родителите детето им да напусне страната. Или лично, когато един или и двамата родители придружават детето.

!Важно: Всяка държава има вътрешни правила свързани с пътуването на деца на територията и. Възможно е те да изискват допълнителни документи и/или превод и/или легализация на описаните по-горе документи. При съмнение относно режима в конкретна държава винаги се обръщайте към съответното  Консулство на Република България. От там можете да получите допълнителна информация и съдействие.

Научете как да получите разрешение за пътуване на дете, когато родител отказва да го даде доброволно.

2 коментари

  1. Цветана написа:

    Необходим ли е превод на декларацията за пътуване в Италия?

    • Соня написа:

      Здравейте, не е необходимо да се прави превод и легализация на декларацията, тъй като тя се представя при напускане на страната единствено на българските гранични власти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!